Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι μια αρχαία ακρόπολη που βρίσκεται σε μια βραχώδη προεξοχή πάνω από την πόλη της Αθήνας, στην Ελλάδα, και περιέχει τα ερείπια πολλών αρχαίων κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, με το πιο διάσημο να είναι ο Παρθενώνας. Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άκρον (ακρόν, «υψηλότερο σημείο, άκρο») και πόλις (πόλις, «πόλη»). Ο όρος ακρόπολη είναι γενικός και υπάρχουν πολλές άλλες ακροπόλεις στην Ελλάδα. Κατά τους αρχαίους χρόνους η Ακρόπολη των Αθηνών ήταν επίσης περισσότερο γνωστή ως Κεκροπία, από τον θρυλικό φιδάνθρωπο Κέκροπα, τον υποτιθέμενο πρώτο Αθηναίο βασιλιά. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λόφος κατοικήθηκε ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ., ήταν ο Περικλής (περίπου 495–429 π.Χ.) τον 5ο αιώνα π.Χ. που συντόνισε την κατασκευή των κτηρίων των οποίων τα σημερινά ερείπια είναι τα πιο σημαντικά της τοποθεσίας. συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του Ναού της Αθηνάς Νίκης. Ο Παρθενώνας και τα άλλα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του 1687 από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Μορέα, όταν η πυρίτιδα που αποθήκευαν οι τότε Τούρκοι ηγεμόνες στον Παρθενώνα χτυπήθηκε από βομβαρδισμό των Βενετών και εξερράγη.
Σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε κράτηση βίλας και μια επίσκεψη στην περιοχή του Μαραθώνα, συνιστάται να αφιερώσετε χρόνο για να επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα. Αυτή η έκθεση παρέχει μια σε βάθος απεικόνιση της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, που εκτείνεται από την Προϊστορική εποχή έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το κάνει μέσα από μια εντυπωσιακή σειρά αρχαίων τεχνουργημάτων που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από τα προϊστορικά νεκροταφεία Βρανών και Τσέπι, καθώς και από τους τάφους των Αθηναίων και των Πλαταιέων που πολέμησαν στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Το μουσείο διαθέτει επίσης μια έκθεση που παρουσιάζει ευρήματα από το ρωμαϊκό ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα.
Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι μια τεχνητή λίμνη σε απόσταση περίπου 45 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Λειτουργεί ως δεξαμενή νερού που τροφοδοτεί την πόλη με πόσιμο νερό. Το φράγμα κατασκευάστηκε από το 1926 έως το 1929 για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της πρωτεύουσας σε πόσιμο νερό
Οι εργάτες έχτισαν ένα αντίγραφο του Αθηναϊκού Θησαυροφυλακίου στους Δελφούς στη βάση του φράγματος. Αυτή η πρωτοβουλία συμβολίζει τη νίκη της Αθήνας σε ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της πόλης - τη λειψυδρία. Η λίμνη δένει αρμονικά με το φυσικό της περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο που εμπνέει τους κατοίκους της Αθήνας για εκδρομές το Σαββατοκύριακο.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Η Μάχη του Μαραθώνα έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου ή πιθανώς στις 12 Αυγούστου 490 π.Χ. στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Η Αθήνα και ο σύμμαχός της οι Πλαταιές, περίπου 11.000 οπλίτες συνολικά, επιτέθηκαν σε ένα περσικό εκστρατευτικό σώμα περίπου 25.000 πεζών και 1.000 ιππέων, με 100.000 ένοπλους ναύτες να ενεργούν ως εφεδρεία. Οι αθηναϊκές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πλαγιά ενός λόφου στην παράκτια πεδιάδα και χρησιμοποιώντας την ορμή του γεμάτου, βαριά τεθωρακισμένο σχηματισμό τους κατέστρεψαν τα λιγότερο πειθαρχημένα περσικά πλευρά, τα οποία ήταν αχρησιμοποίητα για να πολεμήσουν βαριά τεθωρακισμένα στρατεύματα.
Η επακόλουθη καταστροφή άφησε εκτεθειμένο το Περσικό κέντρο και ως αποτέλεσμα οι Πέρσες υπέστησαν υψηλές απώλειες καθώς η διοικητική δομή τους έπεσε σε αταξία και καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν στα πλοία τους. Ο Ηρόδοτος ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες μέτρησαν 6.400 νεκρούς Πέρσες στο πεδίο, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κανέναν λογαριασμό για όσους κατέφυγαν στους βάλτους στα βόρεια του πεδίου μάχης. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αθηναίοι έχασαν στη μάχη 192 άνδρες και οι Πλαταιείς 11.
ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΣΟΥΝΙΟ
Το ακρωτήριο Σούνιο είναι το ακρωτήρι στο νοτιότερο άκρο της Αττικής χερσονήσου, 8 χιλιόμετρα (5,0 μίλια) νότια της πόλης του Λαυρίου και 69,5 χιλιόμετρα (43,1 μίλια) νοτιοανατολικά της Αθήνας στη Ριβιέρα της Αθήνας. Υπάγεται στον δήμο Λαυρεωτικής Ανατολικής Αττικής. Το ακρωτήριο Σούνιο φημίζεται για τον ναό του Ποσειδώνα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Χρυσής Εποχής της Αθήνας. Τα απομεινάρια του βρίσκονται σκαρφαλωμένα στο ακρωτήριο, που περιβάλλεται από τρεις πλευρές από το Αιγαίο Πέλαγος.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΧΟΙΝΙΑΣ
Η παραλία του Σχοινιά στην Αθήνα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παραλιακούς προορισμούς στην περιοχή της Αττικής, μια μεγάλη παραλία με αμμώδη ακτή και ρηχά, κρυστάλλινα νερά, ιδανική για μια επίσκεψη με την οικογένειά σας! Ο Σχοινιάς διαθέτει φόντο με πυκνή βλάστηση, φιλοξενώντας άφθονα πεύκα, ενώ είναι εξαιρετικός προορισμός για όλους τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurf λόγω των συχνών ανέμων!
Έχει άφθονο ανέγγιχτο χώρο για να φέρει ο κόσμος τον δικό του εξοπλισμό παραλίας! Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί ναυαγοσώστες που επιτηρούν την παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης! Επιπλέον, υπάρχουν ταβέρνες ακριβώς πριν από το μη οργανωμένο πευκοδάσος του Σχοινιά! Υπάρχουν αρκετά beach bars και εστιατόρια στην παραλία.
Η Δικαστική δεν είναι ακριβώς παραλία αλλά συνεχείς βράχοι και ονομάστηκε έτσι από τον οικισμό των δικαστικών λειτουργών που βρίσκεται από τον οικισμό δικαστών και εισαγγελέων που βρίσκεται στον Σχοινιά. Για να φτάσουμε εδώ, οδηγούμε σε δρόμο που σταδιακά στενεύει περνώντας μέσα από τον οικισμό. Εφόσον πρέπει να πάρετε έναν κατηφορικό δρόμο προς την θάλασσα, εννοείται ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί και ίσως είναι καλύτερο να φοράτε αθλητικά παπούτσια. Τα νερά είναι καταγάλανα και οι βουτιές απο τους κατάλευκους βράχους είναι μοναδικές